העליון קיבל באופן חלקי את ערעורה של לבנת פורן
הגיע הזמן לשנות את החוק ולאפשר גם למי שאינו עורך דין להעניק לאזרחים שירותים משפטיים במגוון תחומים. הגיע הזמן לשים סוף למונופול של לשכת עורכי הדין, שבשנים האחרונות ניהלה מאבק עיקש מול לבנת פורן וחברת לבנת פורן – זכויות רפואיות בראשותה.
מסקנות אלו עולות מפסק הדין של בית המשפט העליון שקיבל באופן חלקי את הערעור של לבנת פורן. הערער הוגש בעקבות הפסיקה של בית המשפט המחוזי בירושלים אשר קבעה כי חברת לבנת פורן – זכויות רפואיות מסיגה גבול מקצועי וגורם לנזק לעורכי הדין ולציבור הנזקק לשירותיהם.
לדבריה של ד"ר לימור זר גוטמן, ראש המרכז לאתיקה ואחריות מקצועית של עורכי דין, כפי שפורסמו בגלובס, פסק דינה של שופטת העליון עדנה ערבל הוא ניצחון גדול לפורן ומכה קשה ללשכת עורכי הדין. בפעם הראשונה בהיסטוריה נתן בית המשפט העליון אמירה ברורה בדבר הפגיעה של חוק לשכת עורכי הדין בעיסוקם של מי שאינו עורך דין. מעכשיו אמירה זו תופיע בכל פסקי הדין בערכאות הנמוכות שידונו בתיקים שהלשכה מנהלת מול גופים פרטיים רבים שעיסוקם דומה לזה של חברת לבנת פורן – זכויות רפואיות.
לבנת פורן תוכל להמשיך לעסוק בחלק המרכזי של עבודתה במרכז למימוש זכויות רפואיות, לעזור ללקוחותיה במילוי טפסי התביעה, לסייע בכתיבת חוות דעת רפואיות ע"י רופאים מומחים ולהעניק סיוע בעל אופי טכני ללקוחותיה אשר אינם מתמצאים בדקויות הבירוקרטיה או אשר סובלים מליקויים או מוגבלויות.
מה סוד ההצלחה של לבנת פורן?
על פי מבקר המדינה רק 26% מהאזרחים המגישים באופן עצמאי תביעת פיצויים או קצבת נכות לביטוח לאומי מצליחים לקבל פיצוי. לעומת זאת, פנייה לחברה פרטית למיצוי הזכויות מבטיחה הצלחה של 90%.
לבנת פורן הייתה הראשונה בישראל שזיהתה את הצורך במתן סיוע בכל הנושאים הקשורים בהתמודדות בירוקרטית עם המערכת. היא הייתה הראשונה להפנות את תשומת לב הציבור לכך שיש לו זכויות המגיעות לו מהמדינה.
אל מול הוועדות הרפואיות והמכשולים שמציב ביטוח לאומי ניצבה לבנת פורן עם ידע נרחב בתחום ועם רופאים, יועצי מס, מומחי ביטוח ופנסיה, שמטרתם לסייע לאזרחים לממש את זכויותיהם.
"הרגשתי שיש צורך אדיר בדבר הזה באוכלוסייה, וגם ידעתי שאף אחד עדיין לא מבין אותו", סיפרה פורן בראיון לחדשות ערוץ 2 על הרציונל שגרם לה לצאת לדרך לפני למעלה מעשור. "הבנתי שאני צריכה להביא את הבשורה לעם – שיש לכם זכויות. שאתם יכולים לקבל כסף שהוא מגיע לכם וזה לגיטימי ובסדר, ואני פה בשבילכם לעזור לכם לקבל את הכספים האלה".
נכון להיום חברת לבנת פורן – זכויות רפואיות של לבנת פורן הוא הגדול והמוביל בתחומו. הסיסמאות "חלית? נפצעת?" – הפכו לסמלו הבולט ולהצלחה המוכיחה את עצמה בשטח, בכל תביעה נגד הביטוח הלאומי ובכל מקרה שהאזרח פנה לעזרה.
החוק להגבלת שכר טרחה לגופים המסייעים – המדינה מרוויחה על חשבון האזרחים
ועדת העבודה והרווחה אישרה בתחילת חודש דצמבר הצעת חוק להגבלת שכר טרחה לגופים המסייעים לאזרחים לקבל את הקצבאות והזכויות מביטוח לאומי. הצעה זו עדיין צריכה לעבור במליאת הכנסת, אולם אם אכן תאושר היא תייצר עיוות בו המדינה מרוויחה על חשבון האזרחים.
כדי לבחון את כלל הגורמים הכלכליים של ההצעה מינתה הכנסת רואה חשבון מטעמה. האחרון קבע שגובה הפיצוי הממוצע שמקבל אזרח המקבל סיוע בתביעה שלו, בין היתר מגופים דוגמת לבנת פורן, גבוה ב-25% אחוז מאזרח שמגיש תביעה ללא סיוע. בנוסף קבע שבכל המקרים בהם זכאי התובע לקצבת נכות כללית חלקית – עלות הטיפול בתובע גבוהה מההכנסה הצפויה לחברת הסיוע.
במקרה שהמוסד לביטוח לאומי יגיש ערעור על ועדה רפואית כלשהי, מגבלת השכר שקבעה הוועדה (מקסימום 3,000 שקל) לא מאפשרת סיוע הכולל חוות דעת רפואית וליווי מקצועי, הנמשך כשנה. במצב כזה יאלצו האזרחים להתמודד בעצמם מול הביטוח לאומי העומד לשלול את זכויותיו.
באופן אבסודרי, הצעת החוק עלולה דווקא לייקר את הצורך בחוות דעת רפואיות, שכן אזרחים שיזדקקו להן יאלצו לשלם עליהן באופן פרטי ומראש, ולא רק במקרה של הצלחה. ועדת העבודה והרווחה לא הציעה פתרון הולם גם לבעיה זו.
רואה החשבון שהכין טיוטת דו"ח כלכלי עבור הכנסת, הדגיש, כי בשורה התחתונה השירות עלול להתייקר למבוטחים, משום שמי שיצטרך חוות דעת רפואיות יצטרך לשלם עבורן בנפרד ומראש ולא רק במקרה של הצלחה. וועדת העבודה הרווחה והבריאות התעלמה מבעיה זו, ולא הציעה לה כל מנגנון שיכול להגן על האזרחים, שייאלצו לשלם יותר, לקבל פחות, ולוותר על זכויות המגיעות להם עבורן שילמו כל ימי חייהם.